Korte Lijnen tussen Gezondheid en Werk

Deurne

Liesbeth Smits

Bericht van 31 maart 2011:

Wisseling van de wacht

Deurne, 31 maart 2011 – Zoals we op 2 februari jl. berichtten staakte Anne-Marinka Mestrum haar werk voor Deurne eind 2010 wegens ernstige rugklachten. We hebben toen bedrijfsarts Liesbeth Smits bereid gevonden voor Anne-Marinka waar te nemen, in ieder geval in de maanden januari en februari.
Anne-Marinka is inmiddels hersteld. Maar ondertussen zijn ook de omstandigheden in haar eigen bedrijf veranderd. Zij gaf daarom begin maart te kennen het spreekuur niet langer uit te kunnen voeren.

We hebben daarop Liesbeth Smits gevraagd de werkzaamheden structureel over te nemen.
Liesbeth Smits heeft ruime ervaring op dit gebied. Zij was in het kader van Sterk naar Werk als bedrijfsarts ook al betrokken bij een vergelijkbaar project. Dit was bij Gezondheidscentrum De Bolzen in Veldhoven. Daarvoor werkte heeft zij ook mee aan een voorloper van dit project in Eindhoven.

Vanwege de agenda van Liesbeth Smits is het spreekuur definitief verplaatst van woensdag naar vrijdag. Afspraken voor het spreekuur worden op de gebruikelijke manier ingepland door Betty Nelemans, assistente in de huisartsenpraktijk De Bie en De Kock.


De Hoeksteen

Bericht van 2 februari 2011:

Tijdelijke waarneming bedrijfsarts

Deurne, 2 februari 2011 – Op 1 augustus 2010 hield officieel het project op, dat met ondersteuning van Sterk naar Werk werd uitgevoerd. Het spreekuur in De Hoeksteen werd na een korte vakantieperiode in augustus vervolgens wel weer opgepakt. Tot in december heeft Anne-Marinka regelmatig cliënten op haar spreekuur gesproken.

Helaas werd Anne-Marinka Mestrum rond de jaarwisseling ernstig in haar werk gehinderd door zware rugklachten. Na de kerstvakantie hebben we mw. Liesbeth Smits bereid gevonden tijdelijk voor Anne-Marinka waar te nemen. Dit betreft in ieder geval de maanden januari en februari, zodat Anne-Marinka voldoende ruimte heeft om te herstellen van de behandeling die ze heeft ondergaan.
Verwijzingen kunnen op de gebruikelijke wijze worden doorgegeven.
Liesbeth Smits koppelt zelf terug naar de verwijzers.


Bericht van 2 december 2010:

Presentatie tijdens lustrumbijeenkomst Korte Lijnen

Deurne, 2 december 2010 – Op de lustrumbijeenkomst van Korte Lijnen nam huisarts Kees de Kock de gelegenheid te baat het project Korte Lijnen tussen Gezondheid en Werk nog eens onder de aandacht van de aanwezige eerstelijnswerkers te brengen.
Het Weekblad voor Deurne publiceerde hierover vervolgens een uitstekend verslag.
Klik hier om dit verslag te lezen.
Deze aandacht leidde direct tot meer toeloop naar het spreekuur.


Persbericht van 28 mei 2010:

Spreekuur bedrijfsarts als zinvol ervaren. Dankzij gift blijft spreekuur in De Hoeksteen in 2010 gratis

Deurne, 28 mei 2010 – Sinds september 2009 houdt iedere woensdag een bedrijfsarts spreekuur in het gebouw De Hoeksteen voor personen die door ziekte problemen krijgen bij hun werk. Dit spreekuur is er met name voor personen die moeilijk toegang hebben tot een bedrijfsarts. Dat kunnen ook zelfstandige ondernemers, freelancers, vrijwilligers en mantelzorgers zijn en mensen zonder werk wiens gezondheid hen verhindert om bijvoorbeeld een stap te kunnen zetten naar een betaalde baan. Inmiddels weten de eerste inwoners van Deurne de weg naar dit spreekuur te vinden.
"Stichting Het Vervolg" en "Stichting Steun Welzijnszorg" willen dit initiatief financieel ondersteunen. Hierdoor kan het spreekuur vrijwel zeker tot eind 2010 gratis blijven. Ondertussen kan zo ook worden onderzocht hoe de bedrijfsgeneeskundige kennis ook daarna voor de Deurnese bevolking beschikbaar kan blijven.

Waardevolle gesprekken
Vanaf de start is het spreekuur van bedrijfsarts Anne-Marinka Mestrum-Dekker regelmatig bezocht. Huisartsen, fysiotherapeut en eerstelijns psychologen maakten al verschillende keren gebruik van de mogelijkheid iemand naar het spreekuur te verwijzen. Ook het maatschappelijk werk verwees cliënten. Enkele bezoekers kwamen op eigen initiatief naar aanleiding van berichten in de plaatselijke krant.

Wat opvalt is de belangstelling van zelfstandig ondernemers zonder eigen personeel. Bedrijfsarts Mestrum-Dekker hielp tijdens het spreekuur bijvoorbeeld bij het vinden van een andere bron van inkomen of een andere baan. Zo zocht iemand die herstelde van een burnout naar werk waarin de kans op een nieuwe burnout minder groot was. Een ander was met gezondheidsklachten en door faillissement van zijn eigen bedrijf op zoek naar zijn verdere mogelijkheden.
Ook hielp zij een cliënt op weg met solliciteren en gaf ze tips over zijn gedrag en presentatie daarbij. De bedrijfsarts kon ook verschillende keren uitleg geven over de rol die instanties zoals CWI en UWV spelen als er sprake is van ziekte of gezondheidsklachten waarmee iemand zijn werk niet meer kan doen.

Bezoekers ervaren het gesprek met de bedrijfsarts als zeer zinvol. Een bezoekende mantelzorger merkte op, dat het gesprek hielp bij het ontwikkelen van een beter zelfbeeld, doordat de bedrijfsarts niet haar partner, maar haarzelf centraal stelde. Zij stelde vragen over haar werk, bijvoorbeeld hoe zij dat kon combineren met haar andere verplichtingen en hoe zij omging met de hoge belasting die hiervan het gevolg was.

Hoewel hulpverleners betrokkene niet altijd op hun spreekuur terugzien hebben zij de indruk, dat de bezoekers van het spreekuur in De Hoeksteen overwegend tevreden waren over dit aanbod. Een verwijzend fysiotherapeut gaf aan, dat degene die hij verwezen had vooral tevreden was, omdat zij door het bezoek inzicht in de eigen situatie had gekregen. Verder waardeerde zij het erg, dat zij door de adviezen het stuur weer zelf in handen kon nemen.


Huisarts Kees de Kock

Bericht van 16 april 2010:

Gratis spreekuur kan zeker tot de zomer doorgaan

Deurne, 16 april 2010 – Het spreekuur in De Hoeksteen kan nog zeker tot aan de zomer gratis wordt aangeboden. Door een andere wijze van verrekenen kunnen de spreekuren langer doorgaan dan in het projectplan oorspronkelijk begroot was.Dit verheugende nieuws kon worden gemeld tijdens de voortgangsbijeenkomst van het project op 17 maart jl..
Wat de stuurgroep betreft is het spreekuur zo zinvol, dat het uiteindelijk met een goede vorm van financiering blijvend een plaats binnen de eerstelijnszorg zal moeten krijgen. De stuurgroep zet zich er daarom sterk voor in om ook voor de periode vanaf de zomer een financieringsvorm voor het spreekuur te vinden.

“Het zou”, aldus huisarts Kees de Kock, voorzitter van de stuurgroep, “natuurlijk het allermooiste zijn als het spreekuur vergoed zou worden door de zorgverzekering”.

Daar wordt ook naartoe gewerkt, maar dat heeft tijd nodig.
Daarom wordt in ieder geval ook naar financiering gezocht om die tijd te kunnen overbruggen, om meer ervaring te verzamelen en om plannen voor het vervolg verder uit te kunnen werken.
De stuurgroep heeft hiervoor onder meer twee locale steunfondsen aangeschreven. Eén fonds heeft inmiddels een forse bijdrage toegekend, mits voor de rest nog een financier wordt gevonden. Het andere locale fonds neemt op 15 mei a.s. hopelijk het daarvoor benodigde besluit.

Daarmee is de voortgang van het project in ieder geval tot eind 2010 veilig gesteld.


Bedrijfsarts Anne-Marinka Mestrum

Bericht van 20 januari 2010:

Samenwerking met bedrijfsarts vraagt om blijvende aandacht

Deurne, 20 januari 2010 – In de weken na de start van het project ‘Korte Lijnen tussen Gezondheid en Werk’ was het spreekuur van bedrijfsarts Anne-Marinka Mestrum-Dekker in gebouw De Hoeksteen iedere woensdag goed bezocht.
Elke week sprak bedrijfsarts Anne-Marinka Mestrum-Dekker wel 2 of 3 bezoekers op haar spreekuur.
In de periode van de Mexicaanse griep liep het bezoek echter zichtbaar terug. Je kon goed merken, dat de aandacht bij iedereen op andere dingen gericht was.

Anne-Marinka wil graag weer terug naar de goed bezochte spreekuren uit de startperiode. Gezien de positieve reacties van de bezoekers verwacht ze zelfs meer aanloop als ook beter bekend wordt dat zij elke woensdag in De Hoeksteen spreekuur houdt.

Het plan was hiervoor een speciaal ontwikkelde folder langs te brengen bij alle betrokken hulpverleners. Door de griepperiode is dit uitgesteld. De folders worden nu in de komende weken verspreid. Wilt u al folders ontvangen, om bijvoorbeeld in de wachtkamer leggen, dan kunt u deze opvragen via secretaris@bedrijfsartsvoordeurne.nl.

Er wordt inmiddels ook gewerkt aan gerichte bekendmaking van het spreekuur bij verschillende doelgroepen. Zo is de folder al rondgestuurd onder alle mantelzorgers en wordt gekeken hoe deze onder vrijwilligers kan worden verspreid. Steunpunt Mantelzorg Deurne gaat kijken voor wie het spreekuur nuttig is om hen er gericht op te attenderen. Verder gaat het gemeentelijke Team Zorg en Inkomen na hoe het spreekuur onder de aandacht gebracht kan worden.

Waardevolle gesprekken
De reacties van bezoekers zijn tot nu toe overwegend positief. Bezoekers ervaren het gesprek met de bedrijfsarts als zeer zinvol. Een bezoekende mantelzorger vond het gesprek bijvoorbeeld heel waardevol voor haar eigen zelfbeeld, omdat de bedrijfsarts niet haar partner, maar haarzelf centraal stelde en vragen stelde over haar werk. Zij vroeg bijvoorbeeld hoe zij haar werk kon inpassen binnen andere verplichtingen en hoe zijn omging met de belasting hiervan.

Onderzoeksresultaten
De positieve resultaten worden ook bevestigd door (landelijk) onderzoek. Zo blijkt uit de eerste cijfers, dat bij vrijwel alle onderzochte bezoekers gezondheidsklachten waren afgenomen, maar vooral ook, dat de bedrijfsarts daarin een belangrijke rol had gespeeld. Men had meer inzicht in de eigen situatie gekregen en voelde zich sterker bij het werken aan eigen oplossingen. De onderzoeksperiode is helaas nog te kort om hier veel meer uit te kunnen concluderen.


De Hoeksteen

Bericht van 13 november 2009:

Samenwerking tussen eerstelijn en bedrijfsarts komt goed op gang

Deurne, 13 november 2009 – Sinds de start van het project ‘Korte Lijnen tussen Gezondheid en Werk’ is het spreekuur van bedrijfsarts Anne-Marinka Mestrum-Dekker in gebouw De Hoeksteen iedere woensdag goed bezocht. Huisartsen en eerstelijns psychologen maakten al verschillende keren gebruik van de mogelijkheid iemand naar het spreekuur te verwijzen. Ook het maatschappelijk werk verwees cliënten naar het spreekuur. Enkele bezoekers kwamen op eigen initiatief. Zij lazen hierover in de plaatselijke krant.
Over de achtergrond van de bezoekers aan het spreekuur is getalsmatig nog niets te zeggen. Wat al opvalt is de belangstelling van zelfstandig ondernemers zonder eigen personeel voor het spreekuur.

Anne-Marinka Mestrum-Dekker hielp tijdens het spreekuur bijvoorbeeld bij het vinden van een andere bron van inkomen of een andere baan. Zo zocht iemand die herstelde van een burnout naar werk waarin de kans op een nieuwe burnout minder groot was. Een ander was met gezondheidsklachten en door faillissement van zijn eigen bedrijf op zoek naar zijn verdere mogelijkheden. Ook hielp zij een andere cliënt op weg met solliciteren en gaf ze tips over zijn gedrag en presentatie daarbij. Anne-Marinka gaf ook verschillende keren uitleg over de rol die instanties zoals CWI en UWV spelen als er sprake is van ziekte of gezondheidsklachten waarmee iemand zijn werk niet meer kan doen. Anne-Marinka doet na het consult altijd verslag aan degene die naar haar heeft verwezen, zodat men weet op welke vraag zij een antwoord kon geven.


Dag van de Mantelzorg, 10 november 2009

Bericht van 10 november 2009:

Mantelzorgers: bespreek dubbele belasting eens met een bedrijfsarts!

Deurne, 10 november 2009 – Het combineren van werk en privé betekent vaak een zware belasting. Bedrijven sporen mantelzorgers daarom aan om dit bijvoorbeeld eens met de bedrijfsarts van de arbodienst te bespreken.
Met het nieuwe spreekuur in De Hoeksteen bestaat deze mogelijkheid nu ook voor mantelzorgers die daarop geen beroep kunnen doen via hun werk. Het onafhankelijke spreekuur van de bedrijfsarts kan ook voor mantelzorgers zinvol zijn om samen eens te kijken hoe een goede afstemming tussen werk en privé te realiseren valt of om uw eigen gezondheidsklachten eens in vertrouwen te bespreken.

Het Steunpunt Mantelzorgers van Stichting Welzijn Deurne geeft daarom ook graag ruime bekendheid aan dit initiatief. Het initiatief is aangekondigd in de speciale Nieuwsbrief voor Deurne, die niet allen in Deurne, maar ook in Someren en Asten onder alle bekende mantelzorgers wordt verspreid.
Ook werden bedrijfsarts Anne-Marinka Mestrum-Dekker en huisarts Kees de Kock op 10 november 2009 in de gelegenheid gesteld over het project informatie te geven op de druk bezochte bijeenkomst in het kader van de Dag voor de Mantelzorg.


Bericht van 30 oktober 2009:

Folder geeft cliënten toelichting op spreekuur in De Hoeksteen

Deurne, 30 oktober 2009 – Vanaf 30 oktober 2009 kunnen cliënten in een handzame, overzichtelijke folder nalezen met welke vragen het spreekuur van de bedrijfsarts kan worden bezocht en hoe hiervoor een afspraak kan worden gemaakt.
Deze folder wordt de komende tijd verspreid onder alle betrokken hulpverleners. Zij kunnen deze in voorkomende gevallen aan cliënten uitreiken.
De folder zal ook verspreid worden over andere locaties, waar mogelijk geinteresseerde personen er kennis van kunnen nemen. Tenslotte is de folder te vinden op deze site en via deze site te aan te vragen.


Persbericht van 30 september 2009:

Bedrijfsarts houdt spreekuur in De Hoeksteen
Wethouder Ragetlie ondersteunt initiatief van harte

Deurne, 30 september 2009 – Vanaf begin september is in gebouw De Hoeksteen aan de St. Jozefstraat 30 te Deurne iedere woensdag een bedrijfsarts te vinden.
Wethouder Ragetlie ondersteunt dit initiatief van harte, zo maakte hij op woensdag 30 september jl. duidelijk in zijn openingswoorden bij de startbijeenkomst van het project “Korte lijnen tussen Gezondheid en Arbeid”. “ Vooral als je niet terecht kunt bij een arbodienst blijf je vaak verstoken van deze expertise die je eigenlijk hard nodig hebt”, zo hield hij de aanwezige huisartsen en andere hulpverleners in zijn gehoor voor. “Doordat het lang duurt voordat je met problemen passende hulp krijgt ontstaat veel onnodig en schadelijk uitstel en blijven ook preventiemogelijkheden onbenut.”

De opzet van dit initiatief van enkele huisartsen, Stichting Welzijn Deurne en Gemeente Deurne is om een bedrijfsarts, of beter: ‘Arts voor Arbeid en Gezondheid’ te stationeren op een centrale, goed bereikbare plek binnen de eerstelijns gezondheidszorg. Huisartsen kunnen de Arts voor Arbeid en Gezondheid hierdoor makkelijk inschakelen bij hun begeleiding van personen met gezondheidsklachten. En de Arts voor Arbeid en Gezondheid kan zo ook zelf gemakkelijk doorverwijzen naar samenwerkende huisartsen en andere hulpverleners.

Het aanbod is bedoeld voor actieve personen, zoals zelfstandige ondernemers, freelancers, vrijwilligers en mantelzorgers, maar vooral ook voor niet-werkende personen waarvoor gezondheidsklachten een belemmering vormen iets te ondernemen. Zij kunnen op verwijzing of rechtstreeks op spreekuur bij de bedrijfsarts in De Hoeksteen. Door al snel een verband te leggen tussen iemands gezondheid en functioneren kan hier snel en gericht op worden ingespeeld.

Voor Gemeente Deurne is dit spreekuur van een Arts voor Arbeid en Gezondheid aantrekkelijk. In de eerste plaats biedt dit aanknopingspunten om de ondersteuning van onder meer mantelzorgers en ook vrijwilligers verder te optimaliseren. Met name ter preventie van bijvoorbeeld overbelasting van mantelzorgers kan dit een belangrijke functie vervullen. Ten tweede belemmeren gezondheidsklachten ook vaak vormen van (maatschappelijke) participatie en kan ook gedacht worden aan het belang voor onder meer de cliënten van Gemeente Deurne die in het kader van de WWB begeleid worden. Gemeente Deurne werkt hieraan daarom ook van harte mee.

Als het Deurnse project “Korte Lijnen tussen Gezondheid en Werk” succesvol is, dan wordt dit verder uitgebreid. Tot eind 2009 worden de consulten gesubsidieerd door het landelijke project ‘Sterk naar Werk’. In ‘Sterk naar Werk’ werken Stichting Welder en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) samen aan de versterking van patiënten met gezondheidsklachten met als doel de participatie van deze groep te vergroten.