Stichting Sociale Gezondheid
Deurne

St. Sociale Gezondheid Deurne

Bezoekadres: Fabriekstraat 24 5753 AH Deurne
Postadres secretariaat: Zeisveld 35 3993 SH Houten
mail: secretaris at socialegezondheiddeurne.nl
Tel: 06 – 30 69 34 85

nieuws

naar een inclusieve samenleving

sociale gezondheid

voor wie?

hoe?

projecten

documentatie

statutair

organisatie

Veel belangstelling voor Zorg in de Wijk!

Bericht van 30 november 2017

Met ruim honderd gasten was het Participatiecafé Deurne Najaaar 2017 het drukst bezochte participatiecafé dat tot nu toe in Deurne plaatsvond.
Onder het motto “Erop uit! Werken in en vanuit de wijk” stond dit keer Zorg in Deurne centraal en vond het Participatiecafé plaats in het Gemeentehuis.

Schlösser: "We gaan uit van wat iemand zelf kan"
Mensen moeten elkaar leren helpen en voor allerlei vragen moet het gemakkelijk zijn om de weg te vinden naar passende antwoorden. Zorg in Deurne is zo opgezet, dat we daar beter in kunnen slagen. Dat stelde wethouder Marnix Schlösser tijdens zijn inleiding.

Wethouder Marnix Schlösser lichtte de achtergronden van Zorg in Deurne toe.
Hij verwees daarvoor naar het nieuwe Beleidsplan Sociaal Domein.(klik hier)
In dit nieuwe plan zijn termen als onderlinge betrokkenheid, sociaal netwerk, aandacht voor elkaar en eigen regie de kernbegrippen.

Op allerlei plekken kunnen zich problemen voordoen. Of het nu gaat om gepest worden op school, eenzaamheid bij ouderen of drugscriminaliteit, het gaat er vooral om, dat zoiets snel wordt gesignaleerd en opgepakt.
Daarom zet Zorg in Deurne wijkwerkers in, die de wijken van Deurne goed kennen en daar zichtbaar en bereikbaar zijn. Die kunnen zo, zonder veel overleg, passende hulp inzetten.

Korte lijnen naar zorg
Esther Arts, manager Zorg in Deurne, liet daarna zien hoe dit in de praktijk is ingevuld. Klik hier voor de presentatie.
WMO-consulenten, wijkwerkers, opvoedondersteuners en cliëntondersteuners werken dichtbij de inwoners en kennen zoveel mogelijk relevante instanties en personen die hulp kunnen bieden. Deze medewerkers vormen de eerste lijn.

Als professionele hulp nodig is kloppen zij aan bij de tweede lijn, het Schakelteam, die dan de passende hulp kan regelen.

Door zoveel mogelijk betrokkenen in de zorgvleugel van het gemeentehuis bij elkaar te zetten kent men elkaar beter en zijn de lijnen veel korter geworden.

Ter afsluiting van haar inleiding presenteerden verschillende medewerkers van Zorg in Deurne zich via videofilmjes.

Praktijkvoorbeelden
In het tweede deel van het programma konden de deelnemers in kleine groepen ook “live” kennis maken met medewerkers van Zorg in Deurne.
De door Esther Arts geintroduceerde WMO-consulenten, wijkwerkers, opvoedondersteuners en cliëntondersteuners lieten met anonieme praktijkvoorbeelden zien welke vragen zij zoal tegenkomen en hoe ze dat in de nieuwe samenwerking aanpakken.

Erop uit!
Om te benadrukken dat Deurne vooral de krachten in de eigen buurt wil inzetten waren drie grote plattegronden gemaakt van de 12 wijken die Deurne kent.
Alle aanwezigen moesten bij de wijk te gaan staan waarbij hij/zij zich betrokken voelde. Ter afsluiting van de bijeenkomst werd hier een groepsfoto van gemaakt.

Organisatie
Het Participatiecafé Deurne is voor iedereen die bij een professionele instelling of bij een vrijwilligersorganisatie werkt. Elk jaar zijn er twee bijeenkomsten om het onderlinge netwerk rond het thema participatie te versterken en inzichten over actuele onderwerpen te delen.

de agendacommissie

Participatiecafé Deurne wordt georganiseerd door een agendacommissie, die is samengesteld uit de deelnemers aan de bijeenkomsten.
De onderwerpkeuze wordt bepaald door wat zij in hun dagelijkse werk zelf ervaren of door suggesties of wensen van de deelnemers.

Versnapering
Het Participatiecafé Deurne stelt instellingen in de gelegenheid zich te presenteren, maar ook om een eigen bijdrage aan de organisatie te leveren.

lekkers van de Peelconnectie

Dit keer werd de versnapering bij de koffie aangeboden door De Peelconnectie, in samenwerking met de Snoertse Plak en de Lindenhoeve.

Zupport copyright 2017